Brasilialaisen jujutsun rovaniemeläiset harrastajat ovat saaneet nauttia harvinaista herkkua. He ahmivat maailman tehokkaimmaksi rankatun itsepuolustuslajin oppia peräti kuukauden brasilialaiselta taiturilta Lucio Linharesilta .
Mikä parasta, Suomeen ja suomalaisiin mieltynyt Linhares opastaa jatkossakin lajin rovaniemeläisiä harrastajia. Hän tulee seuraavan kerran tänne marraskuussa.
”Tarkoitus on, että Lucio vierailee meillä jatkossa pari kertaa vuodessa. Se takaa sen, että saamme valmennukselle hyvän tason ja varmistettua lajin kehityksen Rovaniemellä”, MMA Rovaniemi-seuran puheenjohtaja Mikko Suvanto kertoo.
Se on nuorelta seuralta aikamoinen satsaus lajin kehittämiseen. MMA Roi perustettiin vasta marraskuussa. 
”Tällainen valmennus on luonnollisesti kallista, mutta runsas harrastajamäärä ja hyvät yhteistyökumppanit tekevät sen mahdolliseksi”.

Tehokkuudelle
löytyy katetta

Suvanto on harrastanut brasilialaista jujutsua vapaaottelun lisäksi jo 10 vuotta. Lajin hän toi Rovaniemelle muutettuaan tänne työn perässä Imatralta. 
Brasilialainen jujutsu on kamppailulajeja vakavasti harrastavien piirissä jo laajalti tunnettu ja tehokkaaksi tunnustettu kamppailu- ja itsepuolustustyylisuunta. Lajin maailmanlaajuinen läpimurto tapahtui 1990-luvun alussa ensimmäisten USA:ssa suurelle yleisölle järjestettyjen vapaaottelujen (Ultimate Fighting Championships, UFC) myötä. Tiedotusvälineet kiinnostuivat tällöin laajemminkin kisoista, joissa näennäisesti ”kaikki on sallittua” (No Holds Barred, Vale Tudo) ja jotka näyttivät asiaan tarkemmin perehtymättömästä hyvinkin väkivaltaiselta. Kisoissa oli edustettuna erilaisten kamppailulajien edustajia, mutta erityisesti hämmästeltiin brasilialaista jujutsua, jonka hoikka ja pienempikokoinen edustaja kukisti kaikki vastustajansa näytöstyyliin näiden koosta ja tyylilajista riippumatta.
Lajin tehokkuus piilee sen realistisissa maataistelutekniikoissa; erityisesti erilaisissa lukoissa ja kuristuksissa. Tämä perustuu siihen, että todellisessa vakavassa kamppailutilanteessa lähes aina joudutaan lähikontaktiin ja edelleen maahan.
Brasilialaisen jujutsun harjoittelu on perinteisesti jakautunut kolmeen osaan: itsepuolustus, vapaaottelu sekä Tournament eli kilpailu jossa on säännöt ja pistelasku. Ottelu päättyy joko pistevoittoon, toisen ottelijan luovutukseen tai tuomarin keskeytykseen.
Mikko Suvannon mukaan brasilialaista jujutsua voivat harrastaa niin miehet kuin naisetkin ikään katsomatta. Painotus itsepuolustuksen, kilpaurheilun, kuntoilun sekä vapaaotteluharjoitteiden välillä on harrastajan tavoitteista kiinni. 
”Laji vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja jatkuvaa itsensä voittamista niin henkisesti kuin fyysisesti”, Mikko Suvanto kertoo.
Lisätietoja löytyy netistä, muun muassa osoitteesta