Mitähän meille äänestäjille ehditään vielä tarjoilla? Maalisvaalien kampanjat ovat vasta alkusuoralla, kun niissä jo koetellaan rajoja. Ehkä hyvä, että jo nyt koetellaan.

Lukuisat toimitukseemme tulleet ihmettelyt pistivät selvittämään, millä rajoilla naapurilehdessä lauantaina julkaistussa etusivun ilmoituksessa liikuttiin. Täysin aukottomaan selontekoon emme ehkä pystyneet, mutta sen osoitimme, että heikoilla jäillä mentiin.

Mainonnassa ei ole samanlaisia journalistisia säännöksiä kuin toimitustyössä. Ilmoittelu ei kuitenkaan saa olla henkilökohtaisesti ketään loukkaavaa ja myös tietyt luvat pitää olla kunnossa, jos ilmoituksissa aikoo esimerkiksi käyttää muiden ihmisten kuvia. Sitä edellyttävät tietysti jo pelkästään hyvät tavat.

Nähtäväksi jää, närkästyikö joku kolmesta ”hyväksikäytetystä” niin paljon ja perusteellisesti, että lähtisi hakemaan oikeutta yksityiselämän suojalleen. Sitä, joka kuuluu kaikille, tietyin rajauksin myös poliitikoille.

Päivän merkittävä ja toivottavasti tuloksia tuottava uutinen on Lohiadressin luovuttaminen valtakunnan päättäjille. Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla, voiko maan hallitus ja eduskunta vihdoinkin saada järkeä tämän maan lohipolitiikkaan. Tähän asti se on poukkoillut niin, että Itämeren lohi on kohta vaarassa kuolla sukupuuttoon. Vaalilupaukset eivät enää riitä, vaan vaelluskalojen tulevaisuuden turvaamiseksi tarvitaan jo nopeita ja tehokkaita päätöksiä.