Viime vuonna syntyi kova kohu Tampereen, Koukkulan vanhankodin hoitohenkilökunnan vajauksesta. Laineet löivät Rovaniemelle asti. Lääninhallituksen selvityksiin perustuen maaherra Hannele Pokka totesi hoitajapulan olevan todellisuutta myös Lapissa ja Rovaniemellä.
Kohu ei ollut turhaa. Keskustelu julkisuudessa johti Tampereella muutokseen. Lehtitietojen mukaan Koukkulan vanhainkotiin on jo palkattu sata hoitajaa lisää. Siellä puheet muuttuivat hyväksi teoksi.
Myös presidentti Tarja Halonen puuttui viime uudenvuodenpuheessaan vanhusten asemaan. Hän esitti kainon toivomuksen, että vanhusten arvostaminen näkyisi myös tekoina.
On pakko kysyä: Mikä estää Rovaniemen päättäjiä ryhtymästä sisällyksettömästä kaunopuheisuudesta tekoihin?
Puutteet kyllä tiedetään, mutta muutosta parempaan ei vain näytä olevan näköpiirissä. Päinvastoin – tulevaisuus näyttää synkältä. Julkisuuteen on tullut jopa tietoa, että yhdistymissopimuksessa poliittiset ryhmät olisivat sitoutuneet leikkaamaan sosiaali- ja terveystoimen menoja myös tulevaisuudessa.
Ainoastaan Vasemmistoliiton valtuutetut ovat esittäneet lisämäärärahaa (talousarviokokous 13.11.06) sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan palkkaukseen. Esitykset ovat summiltaan varsin vaatimattomia, mutta oikean suuntaiset. Mutta se oli liikaa valtuuston enemmistölle. He äänestivät selvät parannusesitykset nurin. Vain muutama rohkea keskustan, SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden edustajista äänesti vastoin ryhmänsä enemmistön kantaa.
Kaupunginhallituksen esitys jättää vanhukset ja sairaat ilman heille kuuluvaa hyvää hoitoa. Riittämättömän budjetin puolesta äänestivät eduskuntavaaliehdokkaat: Tatja Karvonen, Ari Ruotsalainen ja Juhani Juuruspolvi. Kunnallisvaalien äänikuningatar Johanna Ojala-Niemelä ei ole myöskään esittänyt lisää rahaa hoitajien palkkaamiseen.
Rovaniemellä kaupunginvaltuutetuilla on tapana vierittää vastuu virkamiehille asioiden huonosta hoidosta. Mutta nyt ei heitä voida syyttää. Ylipäätään on väärin vähätellä kaupungin-valtuuston jäsenten päätösvaltaa, koska kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttää juuri valtuuston jäsen äänestäessään kaupungin talousarviosta. Valtuutetut päättävät muun muassa siitä, kuinka hyvätasoista terveyspalvelua vuonna 2007 rovaniemeläisille tarjotaan.
Rovaniemen kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ”kehittämisen” suunta on sama, kuin Suomen hallituksessa vuosikausia harjoitetun politiikan. Säästöistä on seurannut se, että monia sairauksia joudutaan hoitamaan myöhään ja kalliisti erikoissairaanhoidossa.
Hallitus lienee saavuttanut tavoitteensa, koska OECD:n selvityksen mukaan Suomen terveydenhoitojärjestelmä suorastaan suosii hyvätuloisia. Raportin mukaan ero muihin eurooppalaisiin valtioihin on selvä.
Pohjoismaat käyttävät bruttokansantuotteesta huomattavasti enemmän varoja terveydenhuoltoon (Norja 30 ja Islanti 36 prosenttia), kuin kilpailuvaltio Suomi Oy. Kaikissa pohjoismaissa on vanhainkodeissa ja terveydenhuollossa enemmän sekä paremmin palkattuja hoitajia kuin Suomessa.
Näin eduskuntavaalien alla ehdokkaat lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Puheet eivät enää riitä. Katsokaa ja kysykää ehdokkailta, mitä he ovat asioiden hyväksi tehneet.

Seppo Väinönheimo
Rovaniemi

Vehkeilevät kenraalit

Ylen aamulähetys 12.2.2007. Siinä kenraali Ermei Kanninen itseasiassa tunnusti harjoittaneensa maanpetoksellista toimitnaa länsivaltojen suuntaan useiden kolleegoidensa kanssa. Kun presidentti, eikä maan hallitus olleet tietoisia moisesta puuhastelusta, nin tiesikö silloinen Suopakaan. Mitähän se Nevalakin, isänmaallisena ja rehellisenä, lakia noudattavana toimijana tuollaisesta ajattelee. Ei kai tuollainen rötös muuttuneissakaan olosuhteissa voi vanheta, vaikka tekijät vanhenevatkin. Tulee mieleen syyttömäksi todetun Rusin tapaus. Vaikka kyllähän Suomi on nyt kokonaan kanniskeltu sinne kansainvälisiin kanikonttoreihin. Valitettavasti noita epäisänmaallisia suhmuroijia näyttää riittävän. Heidän saavutuksiaan on myös tuo niin sanottu Kiina-ilmiö seurauksineen. Lisäksi ne pelaavat sielläkin epärehellisesti, ja kun käry käy niin tulee kovat sakot. Lopulta ne tulevatkin tänne takaisin norkoilemaan tukiaisia. Nuo isänmaan parturit.

Osmo K. Huttunen
Saarenkylä

Rakennustarvikekauppaan tarvittaisiin kilpailua

Oi niitä aikoja, kun Rovaniemelläkin oli rautakaupassa aito kilpailu. Rauta-ässä, Renlund, Rautia ja K-rauta kilpailivat keskenään ja asiakkailla oli mahdollisuus tehdä tarjouspyyntöjä ja tinkiminenkin kannatti. Vaikka Rovaniemellä ympäristöineen hiihtokeskukset mukaan lukien rakennetaan paljon, on rautakauppaa jo vuosien ajan hallinnut monopoli asemassa K-rauta.
Rovaniemen kaupungin kaavamuutoksilla etelä-keskuksen alueella on keskeinen vaikutus siihen saadaanko vihdoin rautakauppaan kilpailua. S-kauppa aikoo perustaa rautakaupan nykyisin tyhjillään olevan Eurosparin tiloihin, jos kaavamuutos mahdollistaa laajennustyöt. K-kauppa on kärkkymässä samaan kiinteistöön perustaakseen ruokakaupan, jolla alalla Rovaniemellä on nykyisin kohtuullisen hyvä kilpailutilanne.
Estiväthän Rovaniemen maalaiskunnan päättäjät muutama vuosi sitten S-marketin rakentamisen Saarenkylään K-Citymarketin viereen, joten tasapuolisuuden nimissä nyt pitäisi toimia samalla tavalla, vai onko Rovaniemen päättäjillä tuplaplussapisteet K-kauppaan?
Tulevaisuuden kannalta rakentaminen on keskeisessä asemassa, joten kohtuuhintaisten rakennustarvikkeiden saanti on turvattava reilulla kilpailulla monopolit poistanen.

Sauli Palosaari
rakentaja