Vastauksena Roi-Pressissä olleisiin Pentti Harjumaan (10.12.) ja päätoimittaja Antti Niskasen (3.12.) kirjoituksiin:
Lapin Kirjallisuusseura on tehnyt kirjoittajakursseille monisteen, jossa on mukana Pieni kustannusopas, jossa on 72 kustantamoa ja 43 pienkustantamoa, jotka kaikki ovat kaupallisia kustantamoja.
WSOY, Otava, Tammi, Teos, Karisto ja Gummerus lähettävät meille tiedotteen ilmestyvistä kirjoista, joista katsomme, onko siellä lappilaisia kirjailijoita. Pienkustantamoista voimme tiedustella heiltä tai katsoa lehdestä vuoden aikana, onko heillä lappilaisia kirjailijoita. En usko, että teillä on meitä enemmän tietoa: tänä vuonna 18 lappilaiskirjailijalta.
Siksi juuri olemme pyytäneet, että edes suuret lehdet ottaisivat meidät lukuun, kun luettelemme tänä vuonna julkaisseet lappilaiskirjalijat.

Kunnioittaen
Alli Liste
puheenjohtaja
Lapin kirjallisuusseura

Perhe menee nyt poliittisen uran edelle

Kansanedustaja Jari Vil eduskuntauran päättyminen on suuri menetys Lapille. On selvää, että aktiivisella, kansainvälisellä, kielitaitoisella ja nuorehkolla miehellä on vielä pitkään paljon annettavaa monissa haasteellisissa kansainvälisissä tehtävissä. Jari Vil kansanedustajaehdokkuudesta luopumisen myötä myös minua on paljon kysytty ja kannustettu asettumaan ehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin. Julkisuudessakin on pohdittu mahdollista ehdokkuuttani.
Epäilemättä minusta saattaisikin tulla aivan kelpo kansanedustaja, mutta haluan olla myös läsnäoleva puoliso ja isä. Nyt, kun neljä lastamme ovat vielä pieniä, asetan perheeni politiikan edelle ja kieltäydyn sinänsä hyvin houkuttelevasta eduskuntavaaliehdokkuudesta. Mielestäni pienten lasten vanhempien paikka on ensisijaisesti samalla paikkakunnalla lastensa kanssa.
Sekin on toisaalta kyllä totta, että juuri pienten lasten vanhempien kannattaisi olla päättämässä yhteisistä asioistamme myös eduskunnassa ja siten varmistamassa, että päätökset olisivat lapsiperheiden kannalta mahdollisimman järkeviä. Toivonkin menestystä ja jaksamista kaikille niille kansanedustajille, jotka kykenevät sovittamaan yhteen perheensä hyvinvoinnin ja kansanedustajuuden. Tiedän, että joiltakin sekin onnistuu.
Eduskuntavaalit ovat neljän vuoden välein ja lupaan kyllä harkita ehdokkuutta taas vakavasti, mikäli minua myöhemmin uudestaan ehdokkaaksi pyydettäisiin. Toistaiseksi minulla on poliittista työsarkaa aivan riittävästi rovaniemeläisessä kunnallispolitiikassa. Kaikki paikallispolitiikasta kiinnostuneet toivotankin tervetulleiksi nettiosoitteeseeni www.kuulasmaa.net seuraamaan blogiani!

Antti Kuulasmaa
rovaniemeläinen
kunnallispoliitikko (kok.),

Onko valta murroksessa?

Kaupunkikiinteistön tutkinta ja selvitystyö jatkuu, eikä loppua ainakaan vielä ole näkyvissä, mutta politiikan linjarajoja on hieman selvennetty. Ja niin kuin on luettu se vanha klisee ”Hajota ja hallitse” ei enää olekaan käytössä ja kun ei kestetä kovaa peliä, niin on parempi kun pakenee äänestäjien antamaa vastuutaan. Tuo on juuri se helpompi ratkaisu. Näillä konsteillako siellä entisen maalaiskunnan puolella niitä asioita junailtiin oman mielen mukaiseksi? Ei tämä anna ainakaan yhteistyöstä muuta kuvaa kuin mielivalta.
Se on tiedossa, että yksi asia ei tätä ratkaise, mutta selvät rajat kunnallis-politiikassakin on hyvä säilyttää. Eikä tämä arvelu ole mikään viimeinen totuus ainakaan tässä nyt olevassa asiassa, mutta se on ainakin täysin varmaa, että ns.läpinäkyvyys tutkinnan alaisissa asioissa ei ole hyväksi, että niistä vedetään köyttä suuntaan jos toiseen ennen kuin on osittainkaan saatu asiaan oikeat suunnat. Tämä kaupunkikiinteistö asia toistaa vain sitä Rovaseutu -kuntayhtymän jo tutkinnan alla olevaa asiaa ja pelkona on, että historia toistaa itseään. Vaikka läpinäkyvyys onkin tämän päivän muotisanoja, niin ei äänestäjänkään ole näin keskeneräisessä tapauksessa tarpeellista aivan kaikkia yksityiskohtia tietää. Se ei muuta kuin tuo vain enemmän sekaisuutta tutkittaviin asioihin.
Tulee vain mieleen kun Matti Pelttari , Pekka Pasula ja Aarre Seppälä hoitelivat näitä asioita, niin Aarren mottona oli, että tuodaan julkisuuteen vasta, kun asia on täysin selvä pidetään. pöydällä ja annetaan asian selvitä. Uskoisi tämän mallin sopivan vielä tänäkin päivänä, sillä tällöin jää ulkopuolisten huhujen ja valheiden selvittely vähemmälle ja asiaa tutkivat tahot saa työrauhan.
Tälle kaupunkikiinteistön asialle on olemassa pääkaupunkiseudulta suuremmista kaupoista oleva ennakkotapaus, joka on ollut täysin lain mukainen. Siinä noudatettiin osakeyhtiölakia niin kuin pitääkin, että myyjä ratkaisee kuka ostaa eikä ilmoitus yleisestä myynnistä ole se tekijä, joka siitä tekee laittoman.
Politiikan ja juridiikan välinen ero on hyvä vetää, että ei olettamukset, huhut ja lain noudatus mene ristiriitaan. Ettei kävisi niin kuin kävi sille vanhalle lautamiehelle, joka oli valassaan kihlakunnan kaavoja noudattaen unohtanut mitä tarkoittaa oikeuden edessä vannottu vala asioiden salassa pidosta. Mutta hän onkin tänään ”ylikypsä poliitikko joka ajelee sammutetuin lyhdyin” .

Raimo Tuuliainen
Rovaniemi